اقتصاد جهان در وضعیت آشفتهای قرار گرفته است. در چنین شرایطی انتشار تازهترین آمار از اقتصاد آمریکا، کاهش ارزش ین و ظهور نشانههای رکود در اقتصاد چین، واکنش سنگین بورسهای جهانی را در پی داشته و روز جمعه گذشته، منجر به سقوط دسته جمعی بورسها در سراسر جهان شده است. در این میان، بورس توکیوی ژاپن با ثبت بدترین نزول، رکورد دار بیشترین سقوط در جهان شده است؛ بهطوری که شاخص تاپیک بورس توکیو با افت سنگین ۶.۱درصد و شاخص نیکی با افت ۵.۸درصدی مواجه شده اند.
در آمریکا نیز همه شاخصها با نزولهای سنگین مواجه شده اند؛ بهطوری که شاخص داو جونز ۱.۵درصد و شاخص اساند پی۵۰۰ نیز ۱.۸درصد افت کرده و بورس نزدک آمریکا هم که دومین بورس بزرگ دنیا بعد از نیویورک است با افت سنگین ۲.۴درصدی مواجه شده است.
وضعیت سهام شرکتها در وال استریت بهگونهای بوده که قیمت سهام اغلب شرکتها نزول کرده و فقط سهام شرکتهای فعال در بخش خدمات شهری و صنایع دفاعی از نزول در امان مانده اند. بورسهای آلمان، فرانسه، انگلیس، اسپانیا، هنگ کنگ، اسپانیا و تقریبا اغلب بورسهای اروپایی و آسیایی همگی با نزولهای سنگین مواجه شده اند.
شاخص بورسهای نوظهور که تقریبا همه کشورهای آسیای جنوب شرقی و اقیانوسیه را در برمیگیرد نیز دستکم یک درصد افت کرده اند.
این شاخص عملکرد بازارهای سهام ۱۵کشور منطقه اقیانوس آرام ازجمله استرالیا، چین، هنگ کنگ، هند، اندونزی، ژاپن، کره، مالزی، نیوزیلند، پاکستان، فیلیپین، سنگاپور، سریلانکا، تایوان و تایلند را اندازهگیری میکند؛ اما دلایل این نزول همه گیر چه بود و دومینوی نزول از کجا آغاز شد؟
ظهور نشانههای رکود در آمریکا
ماجرا از آنجا آغاز شد که در روز جمعه تازهترین اطلاعات اقتصادی آمریکا منتشر شد و طبق این اطلاعات، نرخ استخدام در آمریکا، با ۳٫۴ درصد از کل اشتغال، پایینترین میزان از ماه مارس ۲۰۲۰ و نیم واحد کمتر از سطح قبل از همهگیری کرونا بوده است. این میزان آمار اشتغال در آمریکا، ضعیفترین گزارش از سال ۲۰۲۰میلادی و بالاترین نرخ بیکاری در ۳ سال گذشته است.
به همین دلیل فدرال رزرو از کارشناسان، مقامات و مدیران شرکتها خواسته است تا وضعیت اشتغال و رشد اقتصادی را بررسی کنند تا اگر وخامت بازار کار به حدی است که منجر به رکود شود، به روند کاهش نرخ بهره سرعت بدهد.
این دادههای اقتصادی، نخستین نشانههای بروز رکود در اقتصاد آمریکاست و به زعم برخی از کارشناسان، علت آن افزایش طولانی مدت نرخ بهره در آمریکاست.